Max5 Cup

Bij de opening van het DNRT seizoen op Zandvoort startte de MaX5Cup met maar liefst 32 auto’s en met heel veel nieuwe gezichten. Onder hen acht nieuwelingen waarvan er vijf ook echt hun allereerste autorace reden. Een aantal van hen eiste een hoofdrol op en bond de strijd aan met de gevestigde orde. Maar die sloeg dan weer keihard terug in race twee.

Training

Het was koud op zondag eerste Paasdag en het Zandvoortse asfalt was nat en glibberig. Al bij de opwarmronde ging Julian Siemerink te hard op zijn gas bij het uitkomen van de Hugenholtzbocht en strandde op de kerbstones. Rookie Mika Bison zag de gele vlaggen te laat en reed vol tegen de zijkant van Siemerinks Mazda. Beiden mochten na een bezoek aan het medical centre weer naar huis, maar hun auto’s waren te zeer beschadigd om nog mee te kunnen doen.

Voor de rest van het veld was het zoeken naar grip. Dat deden Bente Boer, Mark Koebolt en Liroy Stuart het beste. Maar er was één iemand nóg sneller. De pas 15-jarige Maxim van den Doel -vers uit de kartsport- reed de allersnelste ronde, maar deed dat nog net onder een gele vlag, waardoor hij uiteindelijk als vierde mocht starten achter het eerder genoemde drietal.

Race 1

Bente Boer bekende best wel gespannen te zijn vanwege haar alereerste pole-position waardoor ze veel wheelspin had bij de start. Ze verloor plekken aan Liroy Stuart, Maxim van den Doel en Yannick Rehorst die vanaf plek 7 komend zelfs even aan de leiding lag. Later zou hij vijf sec. straf krijgen voor een te optimistische inhaalpoging t.o.v. Thim Koemans en dus slechts als 8e van 30 auto’s finishen. Alleen Mark Koebolt (technisch probleem) en Pieter Huijbregts (lichte schade door overstuur uitkomen Hans Ernstbocht) zouden de finish niet halen. Dave van Maanen daarentegen deed het opvallend goed door van plek 27 naar plek 16 te rijden in de auto die hij deelt met Leo Vollebregt

Op een langzaam opdrogende baan was het voor de MX5-en telkens weer zoeken naar grip. Ondanks dat bleven de onderlinge verschillen uiterst klein: de eerste 9 finishten binnen 3,2 seconden en hadden het zonder uitzondering over een ‘gave’ race. Alleen debutant Maxim van den Doel was licht teleurgesteld. Vanwege een ongeoorloofde proefstart op de grid kreeg hij 10 sec. straf en zakte hij van plek 4 naar 9 in de einduitslag.

Na Stuart, Rehorst en Van den Doel was de leiding op start/finish rondenlang in handen van Bente Boer, die al met al een sterke race reed. Marcel Bultman was in 5 rondes naar plek 2 gereden en leek nog wat ‘over’ te hebben. Eerst lukte het hem om met licht blokkerende remmen Marcel Dekker voor te blijven in de voorlaatste Tarzanbocht. En in de laatste ronde profiteerde hij van een klein foutje van Boer (overstuur uitkomen Hugenholtzbocht) en zou hij de koppositie niet meer afstaan.

Uitslag Race 1: 1. Arno Bultman 2. Marcel Dekker 3. Bente Boer

Race 2

De tweede race zou er een worden zoals we al jaren niet hebben gezien in de MaX5 Cup. Dus niet de eerste zes (of acht of tien) finishers binnen een seconde, maar dit keer een race met één afgetekende winnaar!

Het was intussen droog geworden en dus kwam het hele veld goed van zijn plek. Maar voor pole-sitter Arno Bultman was de race al na 1 ronde over. Een simpele schakelaar op het dashboard had het begeven. Dus ontstond er een gevecht tot het einde tussen Liroy Stuart, Raf Lemmens (komend van plek 14!), Bente Boer, Leon van Versseveld (vorige jaar racend in de ‘nieuwe’ MX-5 Cup), Chris Schuttert, Yannick Rehorst en Maxim van den Doel. Mark Koebolt was als 30e gestart, maar kon al na 5 ronden aanhaken bij de kopgroep waarna opnieuw het (technische) pechduiveltje toesloeg.

Helemaal vooraan was er één iemand die het uitstekend naar zijn zin had. Marcel Dekker nam al in de eerste ronde afstand van de gevechten achter hem en had daarna niemand meer in zijn slipstream. Terwijl hij na vier rondes een voorsprong van zes seconden had opgebouwd kon hij het zich in de eindfase zelfs veroorloven om alvast naar het publiek te zwaaien. Uiteindelijk ging hij na 10 rondes van links naar rechts ‘weavend’ de finishlijn over. De snelste ronde van de dag was trouwens met 2.05.551 voor een rookie: Floris Koster.

Uitslag Race 2: 1. Marcel Dekker 2. Liroy Stuart 3. Raf Lemmens

Race 3

Toch weer regen in race 3 waardoor een aantal toppers uit race 1 opnieuw kwamen ‘bovendrijven’. Maar het zorgde er ook voor dat Mats de Veij bij de tweede doorkomst van de Hugenholtzbocht op de kerbstones strandde en vol geramd werd door een aanstormende Pieter Huijbregts. Gevolg: twee gestrande MX5-en en een ‘code rood’ gevolgd door een hervatting onder ‘code 60’. Vanuit het achterveld begonnen Mark Koebolt, Arno Bultman en Dick van Rij aan een opmars die voor laatstgenoemden zou eindigen op plek 18 en 19. Maar Koebolt bleef tot het einde snelle rondes rijden en meldde zich in de kopgroep die verder bestond uit Marcel Dekker, Bente Boer en rookie Maxim van den Doel. Daarachter viel ook Jasper Slop op, die al andere klasses racete, maar als MX-5 rookie zou finishen op plek 7.

Aan het begin van de 9e ronde probeert Koebolt al buitenom Dekker in te halen in de Tarzanbocht. Later in die ronde gebeurt alsnog het onmogelijke: Mark Koebolt pakt -gestart vanaf plek 28- de leiding in de race en komt met een halve seconde voorsprong als eerste over de finish! Daarachter is het niet Marcel Dekker, maar Maxim van den Doel die vanuit de slipstream met 0,003 seconden als 2e finisht. Die laatste inhaalactie blijkt beslissend voor de zege, want Mark Koebolt krijgt nog 30 sec. straf, omdat hij bij de crash van de Veij en Huijbregts niet (voldoende) van zijn gas ging. Maxim van den Doel wint dus op 15-jarige leeftijd meteen zijn derde autorace in de MaX5Cup!

Uitslag race 3: 1. Maxim van den Doel 2. Marcel Dekker 3. Bente Boer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan