De weergoden waren de Mazda bolides uit het ‘Land van de Rijzende Zon’ een stuk gunstiger gezind dan met Pasen. Na veel regen en wind brak op racedag de zon door boven het TT Circuit van Assen en dat zorgde ervoor dat de MX5-en goed op de baan bleven. Maar de altijd betrouwbare MX5-en hadden dit keer wel iets meer uitvallers. In de drie races werden de limieten flink opgezocht, soms ook de ‘track-limits’!  

Training

Ervaring telt op Assen waar dus al gauw de ervaren mannen met de snelste rondes doorkwamen: Marcel Dekker en Frenk Vollebregt. Direct daarachter dan rookie Leon van Verseveld die met de MX-5 ND cup hier overigens al vaak geracet heeft. Snelle ronden van Chris Schuttert, Yannick Rehorst en Sven-Olaf Homan werden geschrapt vanwege eerdergenoemde tracklimits. Technische problemen waren er voor Michiel Franken (ontsteking), Arno Bultman (losgeschoten massakabel) en voor rookie Floris Koster. Een kapotte klep betekende voor hem helaas ‘einde verhaal’.

Race 1

Na een goede start was het trio Dekker, Vollebregt en Van Verseveld volop in de strijd om de kop verwikkeld en liepen ze vele seconden uit op het tweede groepje bestaande uit Mats de Veij, Wouter Jansen, Chris Schuttert en later ook Arno Bultman. Nieuwkomer Jordi Quinten beleefde na de start vanaf plek 20 één goede ronde, maar was daarna de eerste uitvaller met motorproblemen. Overal in het veld werd fel gestreden en af en toe ging dat mis. Zo werd Marcel van Aalten geraakt door Wim Blom die volgas door de snelle Ramshoek reed en daardoor veel te laat remde voor de GT-bocht!

Door de felle gevechten werden her en der soms de bandenstapels omver gereden. Dus besloot de wedstrijdleiding de race één ronde te neutraliseren onder code 60. Na de hervatting zagen de koplopers dat o.a. Wouter Jansen aansluiting wist te vinden en dus besloten Dekker en Van Verseveld om te gaan samenwerken. Hoewel Vollebregt in hun spoor kon blijven, deed hij dat wel met hulp van drie keer ‘tracklimits’. Hij loste zijn straf (een zogenaamde longlap buitenom bij bocht 2) niet tijdig in en dus werd hij achteraf 5 plekken teruggezet in de uitslag. Daardoor eindigde Wouter Jansen (terug in de MaX5Cup) nu verrassend als 3e. Aan kop lukte het Leon van Verseveld drie rondes voor het einde om Marcel Dekker voorbij te steken in bocht 2 en 3. Hij gaf die positie niet meer op en dus was er (na Maxim van den Doel op Zandvoort) opnieuw een Rookie als winnaar!

Uitslag Race 1: 1. Leon van Verseveld 2. Marcel Dekker 3. Wouter Jansen

Race 2

Meteen in de tweede ronde na de start was er al een code 60, veroorzaakt door Edward van de Water die te laat remde en vervolgens tot zijn assen in de grintbak belandde. Zodra de groene vlaggen weer tevoorschijn kwamen, barstte de strijd om de kopposities los. Polesitter Leon van Verseveld verloor een aantal plekken, maar wist die in de loop van de wedstrijd terug te pakken. Frenk Vollebregt was als achtste gestart, maar zou zich al na een paar rondes melden achter leider Marcel Dekker. Ook Maxim van den Doel en Mark Koebolt wisten veel plekken te winnen, maar de opmars van Alexander Kryuchkov was ronduit spectaculair te noemen. Hij reed van plek 26 naar 7 en zette met 2.07.487 aan het eind ook nog eens de snelste ronde neer. Tegen die tijd had Wouter Jansen al zijn auto langs de kant geparkeerd met motorproblemen.

Aan het eind leek Marcel Dekker er met de overwinning vandoor te gaan, maar zijn snelle rondes gingen net iets te vaak voorbij de tracklimits. Ook Leon van Verseveld kon de zege niet naar zich toetrekken vanwege vijf plekken straf voor een té ambitieuze inhaalpoging t.o.v. Mats de Veij, Dus ging de als 2e gefinishte Frenk Vollebregt er met de zege vandoor en was Maxim van den Doel de verrassende derde. Zoals zo vaak in de MaX5Cup finishten er weer vier auto’s binnen twee seconden. Maar nieuw was dat nu exact de helft van de 28 gestarte MX5-en over de streep kwam in minder dan 14 tellen!

Uitslag Race 2: 1. Frenk Vollebregt 2. Marcel Dekker 3. Maxim van den Doel

Race 3

Nog meer dan in de eerste twee races werd het na de start een ‘snel-schaakspel’ om de voorste posities. Na zes ronden lagen de eerste twaalf MX5-jes nog binnen vier (!) seconden van elkaar. Daarbij uiteraard de ‘usual suspects’ uit de vorige races, maar na 7 raceronden een verrassende leider. Mats de Veij was van plek zes bij de start opgeklommen naar de leiding en wist die twee rondes lang vast te houden. Maxim van den Doel moest na 9 rondes afhaken vanwege motorproblemen.

De strijd vooraan was zó close, dat er soms te weinig asfalt overbleef. Zo schoten Frenk Vollebregt en Mats de Veij een keer rechtdoor bij de snelle Ruskenhoek chicane. De gewonnen plekken t.o.v. leiders Dekker en Van Verseveld gaven ze direct weer terug, maar voor het behaalde voordeel t.o.v. Bultman daarachter kregen ze allebei 2 seconden straf.

De strijd om de overwinning werd pas in de allerlaatste bocht beslist. Marcel Dekker remde heel laat voor de Geert Timmer chicane en zette zijn MX-5 rechts naast die van leider Leon van Verseveld. Met amper ruimte, maar respect voor elkaar gingen ze schouder aan schouder door de rechts-links chicane. Aan de finish was het Dekker die net 0,025 sec eerder over de streep kwam!

Uitslag race 3: 1. Marcel Dekker 2. Leon van Verseveld 3. Arno Bultman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan