max5 cup

“De Razende Rookies” klinkt als een ouderwets Belgisch stripverhaal van Suske en Wiske. Maar tijdens de DNRT races op het Belgische Zolder waren het daadwerkelijk de nieuwelingen die zich het meest in de kijker reden. Waarbij het begrip Rookie overigens heel breed geïnterpreteerd kan worden!

Training

De training (tevens kwalificatie) zou 30 minuten duren maar in die tijd lukte het de meesten niet om meer dan 4 rondes te rijden. De regen kwam met bakken uit de hemel en dat zorgde voor 2x Code60 (Virtual Safety DNRT-style) en 2x Code Rood (‘gewoon stilgelegd’). Het zicht op de baanposten en vlagsignalen was nihil en daarom veel reprimandes voor de deelnemers waarbij met name de rookies het moesten ontgelden: Jeffrey Schotvanger, Marcel van Aalten, Patrick Borst en Liroy Stuart. Laatstgenoemde (ooit zeer talentvol Formule Ford coureur en destijds teamgenoot van Joseph Newgarden) ging als allereerste naar buiten en was in zijn laatste trainingsrondje meer dan 3 seconden sneller dan de concurrentie! Daarachter lukte het Mats de Veij een tijd lang om Sam Jongejan te volgen in diens snelste rondje. Zo goed zelfs dat toen Jongejan iets te hard de 1e bocht in ging en buiten de baan raakte, De Veij hem keurig volgde en ook van de baan schoot!

Uitslag Training: 1. Liroy Stuart 2.17.784 2. Sam Jongejan 2.21.039 3. Mats de Veij 2.22.079

Race 1

Bij de start was iedereen goed weg, maar dat gold ook voor de paraplu van starter Joop! Die dwarrelde het rechte stuk op, maar kon net op tijd worden weggehaald voordat het complete veld kwam aan-denderen in volgorde Stuart, Jongejan, De Veij, Rehorst, Martens en De Borst. In het middenveld hadden Teun van Dam en Raf Lemmens een goeie eerste ronde en schoven door van plek 15 en 16 naar plekken 11 en 12. Alleen Bente Boer zou daar in de loop van de race weer terug aan voorbij komen en finishen als 11e.

Aan kop liepen Liroy Stuart en Sam Jongejan gemakkelijk weg op de nog steeds kletsnatte baan. Het werd een boeiend gevecht waarbij Jongejan in ronde 3 de kop kon overnemen bij de 2e chicane. Maar 3 ronden later name Stuart de kop weer over via de binnenkant van de Bolderbergbocht, overigens algemeen bekend als ‘Ziekenhuisbocht’.

Diverse deelnemers hadden het trouwens knap moeilijk met de gladheid. Er waren diverse schuivers en uitstapjes buiten de baan, maar opvallend genoeg wist iedereen schadevrij de race door te komen. Alleen Michiel Franken kon de race niet uitrijden omdat hij in de 8e ronde kwam vast te zitten in het grint van de eerste bocht.

Achter de kop reed o.a. Thim Koemans een opmerkelijke race. Hij verloor vanaf startplek 7 aanvankelijk 2 plaatsen in de openingsronde, maar wist er uiteindelijk 4 goed te maken en finishte keurig als 5e vlak achter Tim Martens. Die werd op zíjn beurt een paar ronden voor het einde ingehaald door Arno Bultman die daarmee net op het podium kwam nadat hij vanaf plek 8 gestart was.

De beslissing voor de overwinning kwam in de 10e ronde toen Sam Jongejan kort na start finish zijn auto links naast die van Liroy Stuart wist te positioneren. Daardoor profiteerde hij twee bochten later van de (drogere) buitenlijn in de Kanaalbocht en was hij ervoorbij!

Uitslag 1e Race: 1. Sam Jongejan 2. Liroy Stuart 3. Arno Bultman

max5 cup

Race 2

Het veld was opnieuw goed weg bij de start van de (droge) race twee, met Arno Bultman die een superstart had en meteen langs Liroy Stuart doorstootte naar plek 2 achter Sam Jongejan. Meteen in de 2e bocht leek Bultman een tikje te krijgen en vloog hij hard door de grintbak en verloor maar liefst 11 plekken! In zijn gretigheid om naar voren te komen spinde hij ’n paar ronden later op dezelfde plek en verloor nog een paar plaatsen. Yannick Rehorst was na de start opgeklommen naar een 3e plek achter Jongejan en Martens, maar was iets te gretig en schoof in de 3e ronde over de kerbstones de grintbak in van de Kanaalbocht. Hij veroorzaakte hiermee een Code60, zou nog wel finishen, maar helaas als 23e en voorlaatste!

Het waren deze race trouwens de buitenlandse rijders die de meeste progressie boekten. In de (natte) eerste race had Sven-Olav Homann het lastig maar op een droge baan in race 2 boekte werkte hij zich geduldig naar voren: van 14 naar plek 6. Lokale held Raf Lemmens deed het zelfs nog beter: begon op plek 13, kwam na 1 ronde als 8e door en zou uiteindelijk de laatste podiumplaats halen. Ook Michiel Franken wist in zijn race 8 plaatsen winst te boeken, maar door zijn grintbak avontuur was hij dan ook van achteraf gestart. Hij werd na afloop van het evenement trouwens uitgeroepen tot Driver of the Day.

Rookie Mats de Veij daarentegen had een heftige race. Gestart als 8e verloor hij in het begin van de race een paar plekken en kwam uit voor Teun van Dam die op plek 12 lag. Ze zaten elkaar af en toe stevig in de weg o.a. bij de eerste chicane. Daarvoor kwam Van Dam in de uitloopronde ‘verhaal halen’ hetgeen na afloop bij de wedstrijdleiding netjes uitgepraat moest worden.

De eerdere schuivers vóór in het veld gaven Sam Jongejan de kans om aan kop gemakkelijk weg te lopen. Ronde na ronde verbeterde hij de snelste ‘laptime’ en in de laatste bracht hij die naar 1.59.639.

Zijn voorsprong aan de finish was dan ook circa 9 seconden op de nummers 2 en 3 Martens en Lemmens.

Uitslag 2e Race: 1. Sam Jongejan 2. Tim Martens 3. Raf Lemmens

max5 cup

Max5Cup DNRT Circuit Zolder 1 september 2023:

Dagklassement Overall: 1. Sam Jongejan 2. Tim Martens 3. Liroy Stuart

Dagklassement Rookies: 1. Liroy Stuart 2. Patrick Borst 3. Mats de Veij

Dagklassement Senioren: 1. Teun van Dam 2. Arno van Dulmen 3. Wim Blom

Dagklassement Teams: 1. Racing Team Zandvoort #24 2. VK Motorsport #40 

3. Racing Team Zandvoort #84

Driver of the Day: Michiel Kolders

Bekijk de tussenstand in het klassement

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan