Max5 Cup

MaX5Cup races in Assen: Uitdaging in 3-voud

Na 3 racedagen op Zandvoort waren de MaX-5 Cupracers van de DNRT toe aan een nieuwe uitdaging: het TT Circuit van Assen. Plus een uitdaging in de vorm van twee 40 minuten races in plaats van de gebruikelijke drie maal 20 minuten. Maar de laatste uitdaging was wel de lastigste: Geen vakantieweer maar veel wind en een flink pak regen!

Training

Drie man reden onder de 2.09 min. in de met 20 min. relatief lange tijdtraining: Tim Martens (2.08.989), Arno Bultman (2.08.508) en Raf Lemmens (2.08.447). Maar één man reed nog 0,6 sec. sneller dan iedereen en had daar maar 3 rondjes voor nodig: Sam Jongejan in 2.08.829 die dus van pole mocht starten in race 1.

Race 1

Sven-Olav-Homan kon niet profiteren van zijn goeie 7e trainingstijd. Na een onverwachte technische nacontrole kwam hij tijd tekort en moest dus vanuit de pitstraat helemaal achteraan beginnen. De baan was intussen kletsnat van de regen, Sam Jongejan kwam zonder al teveel wielspin weg, maar kreeg de auto even niet in de 2e versnelling. Daarvan profiteerden aanvankelijk Raf Lemmens, Arno Bultman en Yannick Rehorst die vanaf plek 5 de beste zaken deed. Halverwege de eerste ronde had Jongejan de meeste verloren plekken alweer goed gemaakt.

Max5 Cup

Foto: Thomas Bakker

Bente Boer (goed getraind op plek 6) en Dick van Rij (matig getraind op plek 12) kwamen elkaar al vroeg in de race tegen. Doordat Boer een aanval van Van Rij blokte kwamen ze samen in de grintbak. Bente’s auto moest uit de grintbak getrokken worden en dat leverde de eerste en enige code 60 van de race op.

Max5 Cup

Foto: Thomas Bakker

Na de hervatting schoot Raf Lemmens even rechtdoor aan het eind van het rechte stuk en dat zorgde ervoor dat Sam Jongejan nu gemakkelijk kon weglopen met circa 1 seconde per ronde. Aanvankelijk kon ‘Regenmeister’ Yannick Rehorst goed volgen op de nog natte baan en ook verder naar achteren waren er diverse MX5 piloten die het op het natte asfalt uitstekend deden. Alexander Kryuchkov klom op van plek 10 naar 5, Gudo d’Hont van 16 naar 10, Jeroen van de Oever van 18 naar 11, Pieter Huybregts van 17 naar 12, Michiel Kolders van 25 naar 19 en Sven-Olav Homann van helemaal achteraan naar plek 15.

Max5 Cup

Foto: Thomas Bakker

Iets minder plezier beleefde Mats de Veij, die zijn 13e startpositie wel wist te behouden maar de auto steeds moeilijker in de 3e versnelling kreeg. Na afloop van de race moest dan ook zijn bak vervangen worden. Eliene van der Plank was op de gladde baan al een aantal keren bij het aanremmen doorgeschoten maar zou uiteindelijk na 15 ronden uitvallen met een kapotte klep. Nieuweling Marcel van Aalten (al 30 jaar kartervaring) deed in zijn eerste MX-5 race snel ervaring op, ging iets te hard op het gas na bocht 3 en belandde in de grintbak. Niet iedereen had door dat op dat punt de gele vlag uithing en een aantal deelnemers kreeg dan ook strafseconden voor ‘inhalen onder geel’. Ook werd er regelmatig te ruim over de kerbstones gereden wat bestraft werd met een ‘slowlap’’, d.w.z. eenmalig buitenlangs in bocht 3 met een vertraging van zo’n 4 seconden.

Max5 Cup

Vanaf ronde 6 droogde de baan heel snel op en dat zorgde voor steeds snellere rondetijden.

Er ontstond een boeiend gevecht tussen Tim Martens en Arno Bultman om de derde plek. Laatstgenoemde reed rond met een kapotte nokkenassensor wat flinke knallen uit zijn uitlaat gaf. Martens wist in ronde 14 de 3e plek te veroveren maar moest die in ronde 16 weer aan Bultman laten. De 40-minutenrace zou uiteindelijk 18 rondes duren en tegen die tijd had Sam Jongejan aan kop maar liefst 17 seconden voorsprong op Yannick Rehorst. Vlak voor de finish was er nog een spin van Michiel Franken in de Geert Timmerbocht.

Uitslag 1e Race: 1. Sam Jongejan 2. Yannick Rehorst 3. Arno Bultman

Max5 Cup

Foto: Thomas Bakker

Race 2

Yannick Rehorst stond ver naar achteren in zijn startvak, had een absolute raketstart op de nu droge baan, maar het was niet genoeg om Sam Jongejan van de eerste plaats te verdringen. De rest van de top 10 werd gevormd Arno Bultman, Tim Martens, Mikael Schilders, Raf Lemmens, Alexander Kryuchkov, Niels de Zaayer, Dick van Rij en Gudo d’Hont. Van Rij kwam in de 2e ronde even in de grintbak en verloor vervolgens 3 plaatsen. Datzelfde overkwam Alexander Kryuchkov 2 rondes later in de snelle Ramshoek. Dezelfde plek overigens waar een ronde eerder al Koen van Dulmen spectaculair in de rondte gegaan was. Jeroen van den Oever had een uitstekende dag op Assen, maar verloor ook diverse plekken door een spin in de Ruskenhoek.

Max5 Cup

Foto: Thomas Bakker

Aan kop was Jongejan intussen uitgelopen nadat Rehorst terugviel naar plek 5 achter Lemmens (4e), Martens (3e) en Maikel Schilders die een puike race reed en na 11 ronden was opgeklommen tot plek 2. Arno Bultman lag nog 6e maar zou door technische problemen verder terugvallen tot een uiteindelijke 12e plaats. In die fase van de race viel vooral de enorme opmars op van twee mensen die relatief ver naar achteren gestart waren. Sven-Olav Homann die van plek 15 opklom naar plek 6, ondanks een uitstapje door de grintbak in gevecht met Niels de Zaaijer. Daarnaast Bente Boer die vanaf de voorlaatste startplek een bijna foutloze race reed en uiteindelijk als 7e finishte.

Max5 Cup

Foto: Thomas Bakker

Bij de finish haalde Sam Jongejan de ‘2 uit 2’ met een voorsprong van 3 seconden op de 3 vechtende mannen achter hem die over de meet kwamen in volgorde Schilders, Lemmens en Martens.

Uitslag 2e Race: 1. Sam Jongejan 2. Maikel Schilders 3. Raf Lemmens

Max5 Cup

Foto: Thomas Bakker

Dagklassement Overall: 1. Sam Jongejan 2. Yannick Rehorst 3. Maikel Schilders

Dagklassement Rookies: 1. Mats de Veij 2. Kick Martens 3. Edward van de Water

Dagklassement Senioren: 1. Dick van Rij 2. Wim Blom 3. Marcel van Aalten

Dagklassement Teams: 1. Deeza Racing 2. Racing Team Zandvoort #84 3. Van der Heijden Autosport 

Meer info over de MaX5Cup vind je hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan