mazda mx5 cup

Spannend zijn de MaX5Cup races eigenlijk altijd wel. Met in elke race 4 of 5 auto’s binnen een seconde over de finish. Maar met de Pinksterraces van de DNRT op Zandvoort was ook de subtop uiterst gefocust bezig. Gevolg: de eerste 13 auto’s binnen 10 seconde over de finish! Verder werd er met veel respect voor elkaar geraced, dus de complimenten van de wedstrijdleiding!

Training

Vijftien minuten zou de training duren, maar na 3 minuten moest iedereen al van zijn gas af vanwege code 60. Niels de Zaaijer had rook in zijn cockpit, parkeerde de auto bij het Scheivlak en daar werd een beginnend brandje door de marshalls met schuim geblust. Een slang van de oliekoeler was losgeschoten en Niels moest de eerste race missen. De rest van het veld had nog maar 3 rondes de tijd om zich te kwalificeren en dat deed Frenk Vollebregt veruit het best (2.04.666). Onder de 2.06 bleven verder Arno Bultman (2.05.570), Alexander Kryuchkov (2.05.664), Raf Lemmens (2.05.838) en Sven-Olav Homann (2.05.958).

mazda mx5 cup

Foto: Thomas Bakker

Race 1

Bijna het hele veld van 28 auto’s was goed weg bij de start waar Frenk Vollebregt gedecideerd de kop pakte. Alleen debutant Koen Kooperberg -die in de training al een defecte koppeling had- viel in de eerste ronde uit met een losgeschoten sensor. Achter leider Vollebregt waren het aanvankelijk Alexander Kryuchkov, Arno Bultman, Raf Lemmens en Tim Martens die het best volgden. Later wist Sam Jongejan (als 6e gestart) telkens een plekje op te schuiven, reed en passant de snelste ronde (2.04.679), en was vanaf ronde vijf met Vollebregt in gevecht om de leiding in de wedstrijd.

Direct achter de kopgroep reden ook Randy Rekelhof, Wouter Jansen, Teun van Dam, Alexander Kryuchkov (iets teruggevallen) en Dick van Rij uitstekende rondetijden. Laatstgenoemde zette met 2.04.799 zelfs de tweede rondetijd neer. Op gepaste afstand daarachter reed Bente Boer in haar eentje helaas een saaie race. Bij de rookies deed Daan Eijsten -met z’n hand in het verband door een ongelukje met een koksmes-  het uitstekend op plek 17. Eén plaatsje voor de eveneens goed rijdende routinier Wim Blom. Tweede (en laatste) uitvaller na 9 ronden was rookie Elogio Trinidad met problemen met het differentieel.

In de eindfase leek het te gaan tussen Sam Jongejan en Frenk Vollebregt. Arno Bultman moest terrein prijsgeven toen hij in het Scheivlak ‘in de ankers’ moest voor een uitbrekende Volvo 360 die op een ronde gezet werd. Jongejan kwam aan het einde van de 10 ronde het snelst buitenom de Arie Luyendijkbocht uit en pakte de zege. Vanuit de slipstream kon Raf Lemmens nog net voor de streep voorbij aan Vollenbregt.

Uitslag Race 1: 1. Sam Jongejan 2. Raf Lemmens 3. Frenk Vollebregt

mazda mx5 cup

Foto: Tijn Bos

Race 2

Het hele veld ook in race 2 goed weg met Jongejan, Vollebregt en Lemmens als eerste drie na één ronde en Tim Martens die er aan het eind van het rechte stuk -flink blokkerend- heel even voorbij was. Direct daarachter o.a. Bultman, Rekelhof, Jansen en een oprukkende Kryuchkov. Maar ook Van Dam, Rehorst, Van Rij en Homann bleven goed volgen, waardoor na 6 ronden de eerste dertien auto’s binnen 3,3 sec. lagen. Absoluut uniek!

Ook achterin mooie duels bijvoorbeeld tussen Koen van Dulmen en rookies Kick Martens en Koen Koperberg om plek 21 en helemaal achteraan tussen Elogio Trinidad en Edward van de Water. Verder wist Niels de Zaaijer na een start van de 28e plaats uiteindelijk te finishen op plek 13.

Aangezien de onderlinge verschillen minimaal bleven, was het in veel gevallen een slipstream die de uiteindelijk beslissing bracht. Voor Frenk Vollebregt was die net te kort om Sam Jongejan van de zege af te houden. Arno Bultman redde het net wél ten opzichte van Raf Lemmens in de strijd om plek drie.

Uitslag Race 2: 1. Sam Jongejan 2. Frenk Vollebregt 3. Arno Bultman

mazda mx5 cup

Foto: Tijn Bos

Race 3

Tussen race 2 en 3 was er voor de rijders van de MaX5Cup nog tijd om een cheque van €500 aan te bieden aan de Stichting Groot Hart die tussen de middag op het circuit ook gasten rondreed. Bij de racestart was polesitter Sam Jongejan dit keer matig weg (schakelfout?) en moest hij in eerste instantie als vierde aansluiten achter Frenk Vollebregt, Arno Bultman en Raf Lemmens. Er ontstond weer een interessant gevecht om de kop dat tot de laatste ronde spannend zou blijven. Ook de groep daarachter bleef heel compact zodat de eerste 13 finishers dit keer zelfs binnen 8,3 seconden bleven! Helaas voor Bente Boer reed zij weer in niemandsland op plek 14, maar die ‘serene rust’ leverde haar wel de titel Driver of the Day op. De enige andere vrouw in het veld, Eliene van der Plank verbeterde opnieuw haar rondetijden en finishte als 23e van de 28 Mazda’s (geen enkele uitvaller!).

Het gevecht om de kop kreeg een voortijdige beslissing in laatste ronde toen Vollebregt de aanval opende op plek 3 en Bultman hem iets over de grasrand dwong links aan de binnenkant van de snelle Slotemakerbocht. Vollebregt viel terug tot plek 11, was niet blij met Bultman, maar kreeg achteraf geen gelijk bij de wedstrijdleiding. Sam Jongejan kon dus redelijk onbedreigd naar de overwinning rijden en Raf Lemmens kwam net op tijd uit de slipstream om Arno Bultman met 0,002 sec. te verslaan in de strijd om plek 2. Bij de Rookies eindigde Mats de Veij op plek 18 voor Daan Eijsten (rijdt samen met Julian Siemerink).

Uitslag Race 3: 1. Sam Jongejan 2. Raf Lemmens 3. Arno Bultman

mazda mx5 cup

Foto: Thomas Bakker

Bekijk de tussenstand in het klassement

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan