max5 racing

Bij de altijd boeiende races om de MaX5 Cup was het bij de laatste races van de DNRT op Zandvoort dit keer extra spannend. Hoewel de titel een gemakkelijke prooi leek voor regerend kampioen Sam Jongejan, werd het uiteindelijk een gevecht tot aan de allerlaatste ronde van de allerlaatste race. Typisch MaX5 Cup!

Training

Getraind werd er dit keer met de Alfa’s van de Squadra Italia en zij zorgden al na 6 minuten voor de eerste onderbreking met code 60 meteen gevolgd door een code rood waarbij een aantal deelnemers bestraft zou worden vanwege stoppen op het rechte stuk i.p.v. in de pitstraat. Bij de hervatting was er nog maar 7 min tijdtraining te gaan en daar maakten Yannick Rehorst en Arno Bultman goed gebruik van door een rondetijd laag in de 2.05 neer te zetten. Titelkandidaat Sam Jongejan gaf toe dat hij nog een beetje op gang moest komen: hij zette een 2.05.6 neer. De enige die wel een toptijd reed was Frenk Vollebregt met een pole-tijd van 2.04.297.

Uitslag Training: 1. Frenk Vollebregt 2.04.297 2. Yannick Rehorst 2.05.223 3. Arno Bultman 2.05.273

max5 racing

Foto : Tijn Bos Photography

Race 1

Door een foutje van de organisatie stonden veel van de MX5-en niet op de juiste plek bij de vooropstelling, maar dat zou de start van de race uiteindelijk niet hinderen. Het hele veld was goed weg onder aanvoering van Frenk Vollebregt die zijn voorsprong gedurende race zou laten oplopen tot 1,8 seconden. Achter hem waren het vooral Arno Bultman, Raf Lemmens, Tim Martens en Sam Jongejan die redelijk konden volgen. Aanvankelijk ook Yannick Rehorst, maar die zou vanaf plek 2 een aantal plaatsen verliezen. Ook Alexander Kryuchkov kende een matige start vanaf plek 5 en zou tijdelijk zelfs terugvallen naar een 17e plaats toen hij een spinnende concurrent moest ontwijken. Een aantal mensen had juist hun (soms matige) training meer dan goedgemaakt. Zo wonnen Randy Rekelhof en Michiel Franken maar liefst 6 plaatsen ten opzichte van hun startplek. En ook Wim Blom, Eliene van der Plank, Edward van de Water en Marcel van Aalten wisten elk 5 plaatsen te winnen.

Direct achter de kopgroep van 4 man moest Tim Martens iets lossen en zou Sven-Olaf Homann zijn rondenlange strijd met Niels de Zaaijer om plek 6 uiteindelijk winnen. Leider Vollebregt kon bij het ingaan van de laatste ronde de Tarzanbocht aan de rechterkant goed verdedigen ten opzichte van Jongejan. Daar profiteerde Bultman van, door ook rechts te blijven en in de Hugenholtzbocht Jongejan buitenom te passeren naar plek 2. In die volgorde finishten ze na 10 ronden met Lemmens op de vierde plaats.

Uitslag 1e Race: 1. Frenk Vollebregt 2. Arno Bultman 3. Sam Jongejan

max5 racing

Foto : Tijn Bos Photography

Race 2

Dit keer stonden alle deelnemers tijdig op de juiste startplek en was het hele veld goed weg. Op koude banden blokkeerde Arno Bultman twee maal bij het aanremmen voor de Tarzanbocht, om aansluiting te houden bij leider Frenk Vollebregt en Sam Jongejan die er regelmatig naast en voorbij kwam. Tussen deze twee werd het een tactisch schaakspel op hoge snelheid. Door dit gevechten bleef de kop lang bij elkaar waardoor na 8 rondes de eerste 9 auto’s nog binnen 2 seconden van elkaar in de wedstrijd lagen! Vanuit het achterveld waren er een aantal deelnemers met problemen in race 1 die zich goed naar voren werkten: Alex Schuttert (invallend voor zijn geblesseerde zoon Chris) reed van startplek 30 naar 22, Joris Klaassen (kapotte aandrijfas in race 1) van 33 naar 19 en Gudo d’Hont zelfs van 32 naar 15!

De apotheose van deze 2e race kwam toen er na 10 ronden 5 man op de finish afstormden. Arno Bultman, Tim Martens en Raf Lemmens redden het net niet en dus ging het tussen Frenk Vollebregt en Sam Jongejan. Laatstgenoemde kwam net op tijd uit de slipstream, dreef de MX-5 van Vollebregt iets naar rechts en was er aan de finish 0,007 sec voorbij! Maar de wedstrijdleiding vond die laatste actie iets te agressief en strafte Jongejan met 30 seconden, waardoor hij terugviel naar plek 12 en Vollebregt alsnog de wedstrijd won.

Uitslag 2e Race: 1. Frenk Vollebregt 2. Arno Bultman 3. Tim Martens

max5 racing

Foto : Tijn Bos Photography

Race 3

Door de verrassende uitslag van race 1 zou race 2 uitmonden in een enorme cliffhanger. Want in de race voor ‘het kampioenschap stonden Arno Bultman, Tim Martens en in zekere mate Raf Lemmens er nu beter voor dan Sam Jongejan die vanaf plek 12 een flinke achterstand had goed te maken. Hoewel zijn start niet beter was dan van de auto’s vóór hem lukte het hem wel om in de eerste 5 rondes telkens 2 auto’s in te halen, meestal vanuit de slipstream binnendoor de Tarzanbocht in. Vooraan was de leiding van Frenk Vollebregt intussen overgenomen door Tim Martens, maar net op dat moment verloor diens motor vermogen en moest hij zijn auto langs de baan parkeren. Ook Arno Bultman lag kort aan kop en was flink aan het ‘trappen’ en met name ultralaat aan het remmen. Daarachter nog Niels de Zaaijer op een uitstekende 4e plaats, Raf Lemmens, Yannick Rehorst, Alexander Kryuchkov en de eerste Rookie: voormalig Ovalracer Sander Borst die als 8e zou finishen en werd uitgeroepen tot ‘Driver of the Day’.

Bij het ingaan van de laatste ronde kwam Vollebregt als leider de Arie Luijendijk bocht uit,  maar Jongejan kwam al vroeg uit de slipstream en kwam er rechts naast de Tarzanbocht in. Het lukte Vollebregt niet om in de Hugenholtzbocht binnendoor te counteren en dus nam Sam Jongejan sportief wraak voor zijn straf in race 2 en won met 1,2 sec. voorsprong de race. Daarmee stelde hij alsnog de titel van 2023 veilig.

max5 racing

Foto: trisjphotography

Uitslag 3e Race: 1. Sam Jongejan 2. Frenk Vollebregt 3. Arno Bultman 

MaX5Cup DNRT Circuit Zandvoort 8 oktober 2023:

Dagklassement Overall: 1. Frenk Vollebregt 2. Arno Bultman 3. Raf Lemmens

Dagklassement Rookies: 1. Sander Borst 2. Daan Eijsten 3. Julian Siemerink

Dagklassement Senioren: 1. Teun van Dam 2. Dick van Rij 3. Wim Blom

Dagklassement Teams: 1. RacingTeam Zandvoort#24 2. RacingTeam Zandvoort#84 3. LetsgoRacing #54

Driver of the Day: Sander Borst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan